Post thumbnail

Counter-Strike 1.0 – prvi “kanter”

POSTED BY Admin 10/11/2020

Mrežni je multiplayer prije 20 godina izgledao dosta drugačije od današnjeg, a na PC platformi predvodio ga je tada popularni Counter-Strike. Takozvani “Kanter” nastao je još 1999. kao korisnička modifikacija za Half-Life, no ubrzo ga je Valve uzeo pod svoje okrilje zbog rastuće popularnosti. Za tadašnje pojmove to je značilo da je igru zaigralo preko milijun igrača, što je danas skoro pa ništa u usporedbi s battle royale uspješnicama.

Igra je bila smještena na raznim lokacijama diljem svijeta te je sukobila dvije frakcije. Mečevi su imali različite zadatke poput deaktiviranja bombe, spašavanja taoca i eliminiranja VIP-a. Igralo se u dvije grupe po petero, a igrači su imali po jedan život i na početku meča pojavljivali su se s pištoljem i nožem. Kad je igrač bio eliminiran, postao bi promatrač do početka sljedeće runde.

Kompetitivno napucavanje u originalnom Counter-Strikeu doguralo je do verzije 1.6, dobilo port za Xbox konzolu 2003. godine, nastavak podnaslovljen Condition Zero, nekoliko spin-off naslova, te danas aktualni Counter-Strike: Global Offensive koji je trenutno najigranija igra na Steamu, a igra ju 20 milijuna igrača mjesečno.