Post thumbnail

FIFA od Electronic Artsa traži milijardu dolara (dvostruko više nego prošli put) za obnovu licence

POSTED BY Admin 16/10/2021

Ako je netko sumnjao, sada je postalo sigurno- EA i FIFA pregovaraju o budućnosti njihove dugogodišnje suradnje. Sve je više informacija, potaknutih EA-ovim prošlotjednim izjavama kako razmišljaju o promjeni imena svoje nogometne simulacije, da su usitinu pregovori u tijeku. I da EA-u nije baš po volji što se traži.

Naime, prema New York Timesu, trenutni desetogodišnji ugovor dolazi kraju iduće godine, i pregovori za novi bi se trebali završiti do kraja godine. No, ti pregovori traju već dvije godine i još se obje strane ne mogu dogovoriti oko dijelova suradnje. Prvenstveno se to odnosi na činjenicu da je licenca za FIFU poskupjela, i sada košta dvostruko više. Traži se, naime, više od milijardu američkih dolara za svake 4 godine, tj. svaki ciklus koji završava Svjetskim prvenstvom. Porast cijene svakako ima veze  i sa velikom prodajom Fife, a i kasnijom još većom zaradom od Ultimate Teama koja je dosegla za Fifu 21 1.62 milijarde dolara.

Također, EA i FIFA se teško dogovaraju oko održavanja velikih turnira u ovoj igri pa i druge digitalne sadržaje sa Fifa logom, što Fifi ne odgovara jer žele istražiti neke druge prilike u tom području sami. Tako da su, zapravo, i sama prava na Fifu ograničena. I dok pregovori još traju, EA već planira kako da plasira novo ime za svoju igru, među kojima je i nadavno registriranje ”EA Sports FC” trademarka.