Post thumbnail

Mehaničke vs. membranske tipkovnice: prednosti i mane

POSTED BY Admin 31/10/2021

Iako mehaničke tipkovnice postoje već jako dugo, popularnost su stekle u posljednjih 10-ak godina. U Hrvatskoj su popularne unazad par godina, što možete vidjeti po ponudi u raznim trgovinama informatičkom opremom. Do prije 4-5 godina ste ih jedva mogli kupiti, a danas imate “milijun” modela za kupiti. To se dogodilo zahvaljujući nekoliko faktora, ali najveći je vjerojatno – gaming. Danas u mehaničkim tipkovnicama uživaju mnogi koji cijeli dan rade za računalom, bez obzira koriste li ju za gaming ili za posao.

Kao i s mnogim uređajima, “lome se koplja” oko ovog pitanja, odnosno oko prednosti i mana takvih tipkovnica. Mnogi koriste obične, membranske, tipkovnice i ne mogu opravdati cijenu od 70-300 KM za kvalitetnu mehaničku tipkovnicu. Ako vas zanima razlika između membranskih i mehaničkih tipkovnica, na pravom ste mjestu. Proći ćemo glavne prednosti i mane mehaničkih tipkovnica, pa možda promijenite mišljenje. Pa krenimo redom.

Kako membranske tipkovnice rade?

Membranske tipkovnice su vrlo jednostavne u svom dizajnu. To su uređaji koji možemo gledati u nekoliko slojeva ili razina. Donji sloj je ploča s konektorima koji se okidaju kada osoba stisne tipku. Iznad toga je membrana koja je napravljena od fleksibilnog materijala kao što je guma, zajedno s kontaktima koji se nalaze iznad membrane, ali ispod svake tipke na tipkovnici.

Na kraju, tu su i fizičke tipke na tipkovnici. Kada osoba stisne tipku na tipkovnici, ona pritisne membranu prema dolje, kontakt se “spaja” na ploču koja zatvara krug i tipkovnica registrira koja je tipka stisnuta.

Taj dizajn je jeftin za napraviti i reproducirati, te je to “tradicionalni” način izrade tipkovnica. Takve tipkovnice su u većini i njih možete kupiti već za manje od 20 KM, dok su kvalitetnije membranske tipkovnice cjenovno do nekih 70-300 KM.

Kako mehaničke tipkovnice rade?

Mehaničke tipkovnice su malo kompleksnije u osnovi nego membranske. Svaka tipka na tipkovnici ima svoj switch, odnosno sklopku. To je mehanička sklopka koja se aktivira kada korisnik stisne tipku do određene razine. Neke mehaničke tipkovnice treba “jako stiskati”, dok su druge relativno “mekane”. To ovisi o tome kakav switch koriste, ali nećemo ulaziti previše u detalje.

Ono što morate znati je da postoji puno različitih sklopki – ili switcheva – koje imaju razne karakteristike. Neki trebaju malo više sile da se aktiviraju, neki manje. Zato pričamo često o MX Cherry switchevima kao što su “red”, “blue”, “green” itd. Svaka mehanička tipkovnica ima označene switcheve koje koristi.

To čini mehaničke tipkovnice fleksibilnima u njihovom dizajnu. Neke osobe vole switcheve koji se lako stišću i ne proizvode zvuk, dok drugi vole glasni “click” koji se čuje kada stisnu tipku. Pogledajte video pa ćete vidjeti kako zvuče razni switchevi. Ono što definitivno odvaja mehaničke tipkovnice od membranskih je – pouzdanost.

Mehaničke tipkovnice su lakše za korištenje, lakše je na njima tipkati, znate kada ste stisnuli tipku jer dobijete određeni zvuk i slično. Nešto o tome u nastavku teksta.

Mehaničke vs. Membranske: prednosti i mane

Kao što smo spomenuli ranije u tekstu, membranske tipkovnice su relativno jeftine i lako ih je za napraviti. To ih čini idealnima za urede ili osobnu upotrebu, posebice osobama koje ne mare za preciznost ili kvalitetu izrade same tipkovnice. Isto tako, velika je razlika u “iskustvu tipkanja”. Oni koji tipkaju cijeli dan (programeri npr.) će definitivno posegnuti za mehaničkim tipkovnicama jer za njima provode po 7-8 sati.

Nadalje, membranske tipkovnice mogu biti prilično otporne, posebice kada po njima, recimo, prolijete piće. Njihov jednostavni dizajn vam dozvoljava da ih lako otvorite, očistite i osušite. Ako se i pokvare, za 20 KM ćete kupiti novu.

Neke osobe preferiraju i pisati na membranskim tipkovnicama, naspram mehaničkih. To može biti “čudno” pogotovo što su mehaničke tipkovnice ugodnije za pisati, daju bolji osjećaj kod tipkanja, mogu izdržati 40-50 milijuna klikova po tipki (napram membranskih koji se kreću oko 2-3 milijuna klikova), te imaju “taktilni” feedback kada stisnete tipku.

Ipak, treba biti iskren i reći da neki profesionalni “tipkači” koji mogu pisati jako puno i jako brzo, mogu imati više “words per minute” na membranskih tipkovnicama, nego na mehaničkim. To je zato jer su tipke “pliće”.

Mehaničke tipkovnice su ugodnije za programirati cijeli dan, gdje pišete konstantno softverski kod, ali brzina ipak nije presudna. Mada i na mehaničkim tipkovnicama možete brzo pisati. Plus, one vam daju neku “kontrolu” jer nakon svakog klika čujete “click” i imate taktilni feedback po kojem znate da ste stisnuli tipku. Na membranskim tipkovnicama tog nemate.

Ako planirate kupiti mehaničku tipkovnicu, savjetujemo vam da isprobate nekoliko različitih switcheva i odaberete si onaj koji vama najviše odgovara kod pisanja. Nemaju svi iste preference.

Jedini je problem što su neke mehaničke tipkovnice relativno glasne i mogu ometati ljude u uredu. Posebice u open space uredima gdje nema zidova i okruženi ste drugim ljudima. Pa imajte i to u vidu. Budite obzirni prema drugim kolegama. Ne cijene svi ljepotu pisanja na mehaničkim tipkovnicama.

Druge mogućnosti vrijedne spomena

Iako ovo možda nije direktno povezano na način na koji mehaničke tipkovnice rade, one dolaze s nekim naprednijim mogućnostima koje ih čine privlačnima gamerima i osobama koje cijene kvalitetno iskustvo tipkanja.

Jedan od dobrih primjera je anti-ghosting sposobnost. “Ghosting” se referira na nemogućnost jeftinih tipkovnica da registriraju više pritisnutih tipki odjednom. Najčešće se radi o 4 ili 5 tipki koje zajedno stisnete. Iako to možda ne znači puno “običnom” korisniku, to može puno značiti u kontekstu gaminga.

Mnoge mehaničke tipkovnice dolaze s anti-ghosting mogućnosti po defaultu, mada i neke membranske tipkovnice ovo imaju ugrađeno. Generalno, anti-ghosting se po defaultu očekuje od skupljih mehaničkih tipkovnica dok je kod membranskih tipkovnica to “dodatna funkcionalnost” koju korisnik ne očekuje. Naravno, ipak prije kupovine mehaničke tipkovnice želite provjeriti da vama zanimljiv model ima anti-ghosting mogućnost.

Nadalje, spomenimo još da postoji i tržište custom izrađenih tipki za mehaničke tipkovnice. Većina mehaničkih tipkovnica ima tipke koje možete lako odvojiti s tipkovnice i zamijeniti ih drugima. Tako da imate ogroman potencijal za prilagodbu tipkovnice svojim potrebama, a možete kupiti i neke vrlo unikatne tipke za svoju mehaničku tipkovnicu. Nećemo ulaziti u detalje, ali na tržištu možete naći hrpu lijepih tipki koje će dati novu dimenziju vašoj tipkovnici. Spoiler alert: to nije baš jeftino, ali vjerujemo da će vam se svidjeti.

Jesu li mehaničke tipkovnice toliko skuplje?

Ono što definitivno morate uzeti u obzir je nekakva prosječna cijena tipkovnice. Mehaničke tipkovnice se još uvijek smatraju “premium” proizvodima i to se odražava na cijenama istih. S druge strane, membranske tipkovnice možete naći za vrlo male novce i ako vas nije briga za dobru tipkovnicu, uzeti ćete one koje koštaju ispod 50 KM. Izbora imate.

One mehaničke tipkovnice koje su skuplje od prosjeka (npr. 100 eura i više) su one koje donose i neke dodatne mogućnosti, dodatnu garanciju i podršku. Imajte samo na umu da mehanička tipkovnica nije nešto što će trajati par mjeseci ili godinu dana. Dapače, možete ju imati 5-10 godina ako ju čuvate i pazite. I cijelo vrijeme će vam davati odlično iskustvo korištenja. Računala ćete mijenjati, ali dobru mehaničku tipkovnicu ćete moći uvijek koristiti s tim računalima. Proći će jako puno vremena prije nego se “istroše”.

Ali na kraju dana – vi ste ti koji ćete morati odlučiti želite li investirati novce u to ili ne. Naš savjet vam je da razmislite o mehaničkoj tipkovnici ako radite uredski posao i cijeli dan tipkate na tipkovnici.