Post thumbnail

AMD bi uskoro mogao lansirati novu, cjenovno pristupačnu grafičku karticu

POSTED BY Admin 19/04/2022

Priča se da bi linija AMD-ovih RDNA 2 grafičkih kartica uskoro mogla dobiti novi dodatak: AMD Radeon RX 6300. Ako se to pokaže točnim, AMD možda doista radi na grafičkoj kartici koja je vrlo jeftina. Međutim, možda je nećete moći instalirati na vlastito računalo.

Već znamo da će AMD uskoro objaviti nekoliko novih RDNA 2 grafičkih kartica prije nego što prijeđe na RDNA 3. AMD Radeon RX 6950XT, RX 6750XT, RX 6650XT, kao i početni RX 6500 i RX 6400 trebale bi uskoro izaći, iako se čini da je njihov datum izlaska možda pomaknut.

Ovdje stvari postaju zanimljive u odnosu na cijenjeni RX 6300, AMD-ova RX 6400 u početku je trebala biti kartica samo za proizvođača. To znači da bi ga AMD prodavao izravno svojim partnerima kako bi ga oni instalirali u unaprijed izgrađena računala i da neće biti dostupan na DIY tržištu. Međutim, sada se čini da će se RX 6400 prodavati i kao samostalna grafička kartica te da će biti dostupna proizvođačima računala.

S druge strane, čini se da RX 6300 zauzima mjesto RX 6400 jer će se distribuirati samo AMD-ovim partnerima. Informacija dolazi od poznate osobe koja je zadužena za različita ”curenja” informacija na području računalnog hardvera, Komachi_Ensake na Twitteru. Njegovi su tweetovi privatni, ali Wccftech je uočio curenje i proslijedio ga dalje.

Prema Komachi_Ensaki, RX 6400 više nije unaprijed određen da bude ekskluzivan model, a AMD priprema 6300 koji će se naći unutar unaprijed napravljenih proračunskih verzija. Iako poput svake glasine, ovo treba uzeti sa zdravom dozom skepticizma, Komachi_Ensakin tweet ima neke službene zasluge. Na službenoj stranici AMD-a, tvrtka otkriva da najnoviji API za performanse GPU-a dodaje podršku za grafičke kartice serije AMD Radeon RX 6300, 6400 i 6500, što dokazuje da kartica doista postoji.

Nisu dijeljene nikakve specifikacije o GPU-u, ali sa sigurnošću se može reći da nećete pronaći jedan od njih u najboljim igraćim računalima; vjerojatno će biti slična ponuda nekoj od integriranih grafika pronađenih u novijim AMD APU-ima ili Intelovim procesorima.

U vremenima nestašice grafičkih kartica, više grafičkih kartica nikada nije loše, čak i ako RX 6300 vjerojatno neće nikoga oduševiti svojim performansama.

Uzmimo ovdje u obzir i ono što se događa, s također grafičkom karticom proračunskog razreda, AMD Radeon RX 6400. Ista stvar bi se jednog dana mogla dogoditi s RX 6300, uvodeći ga na potrošačko DIY tržište na isti način na koji se čini da AMD radi za RX 6400. Naravno, ljudi koji kupuju buduće unaprijed izrađene s RX 6300 mogu također završiti preprodajom kartice na sekundarnom tržištu, ali to nije vjerojatno da će biti dostojna kupnja za kupca.

Ova godina će biti vrlo naporna za AMD. Između nadolazećih CPU izdanja 20. travnja, osvježavanja RDNA 2, sada je navodno pomaknuto na 10. svibnja, procesora i grafičkih kartica sljedeće generacije, tvrtka će preplaviti tržište s puno novih proizvoda; što je upravo ono što nam je trenutno potrebno.